Bedrijfscultuur: we overleggen niet graag

Illustratie van: Today at Payt

Mijn naam is Sander Kamstra, één van de oprichters van Payt. Bij het groeien van een zolderkamer idee tot een serieuze organisatie, loop ik geregeld tegen momenten aan waarvan ik denk dat ze van invloed zijn op onze bedrijfscultuur. Met deze serie blogs wil ik proberen iedere maand een situatie te beschrijven die laat zien wie wij zijn als bedrijf. Ik geef u een inkijkje in het leven bij Payt.

De casus: wij vinden gepland overleg tijdverlies.

Elk mens heeft een set van waarden en ideeën die bepalen wat je belangrijk vindt, wat je doet met je leven en hoe je alledag er daardoor uitziet. Ik heb er ook zo een paar en ben daarvoor inmiddels uitbehandeld. In mijn hoofd verdeel ik mensen wel eens in ‘doeners’ en ‘de rest’. De eerste groep bestaat uit mensen die hun voldoening halen uit het achter de hekken krijgen van taken. Als er geen directe taken zijn, leggen ze zichzelf taken op. Nooit aan iemand vragen wat ze vandaag moeten doen, maar zichzelf afvragen hoe ze vandaag waarde gaan toevoegen aan het succes van het bedrijf en daarnaar handelen. Van die types die een berg op gaan lopen op vakantie, nadat ze met moeite een dag op het strand gelegen hebben. Er moet altijd een prestatie geleverd worden voor geluk. Doeners houden niet direct van overleg en eindeloze meetings. De andere groep is wel op zoek naar samenwerken, erbij horen en praten over dingen die gedaan zouden kunnen worden. De restgroep wil meer geïnformeerd worden en haalt zijn voldoening uit het groepsgevoel. 

Bij Payt worden op de één of andere manier veel doeners aangenomen. Het is natuurlijk ook niet gek dat als je zelf deze mentaliteit hebt, je dit ook van je collega’s verwacht. In de IT werken veel hoogopgeleide mensen en die zijn in het algemeen erg taakvolwassen. Het vrijlaten van medewerkers in hoe zij hun werk doen kan daarom makkelijker dan in veel andere branches. De uitdaging die we hierdoor wel ervaren is hoe een losse bedrijfsvoering leidt tot voldoende productiviteit en een saamhorigheidsgevoel. De balans die we binnen Payt na 9 jaar nog steeds wel zoeken is hoe je de individuele vrijheden combineert met een gedeelde visie over de doelen en de werkwijzen van het bedrijf. Hoe je taken verdeeld, hoe de software op elkaar aansluit etc.. En dit wordt steeds uitdagender naarmate we groeien. 

Het vele thuiswerken, sinds de corona crisis, is daarnaast een bijzondere bijkomstigheid. Een uitvergroting van wat er in de IT al gebeurde. Ouders met jonge kinderen die nog niet naar school gaan hebben het vaak zwaar met het vele thuiswerken. Bedrijfsuitjes of vrijdagmiddagborrels hebben we niet of nauwelijks gehad. En een medewerkersvergadering op locatie hebben we al tijden niet gedaan. 

Wel hebben we veel aan het communicatiemiddel Slack en online video meetings. Ik start iedere morgen met het versturen van berichtjes naar collega’s. Meestal niet meer dan “morning”. Gewoon om te laten merken dat die persoon er niet alleen voor staat. Soms ontstaat daardoor een kort werkoverleg. En ik ben niet de enige die dit doet, dus dat werkt wel erg goed. Maar er ontbreekt natuurlijk wel iets: het persoonlijke contact.

Misschien zijn het wel de onverwachte ontmoetingen die we nu al tijden missen. Bijvoorbeeld dat er tijdens de lunch een gesprek ontstaat over twee software-ontwikkelingen die elkaar raken. Waarop iemand van de servicedesk terloops toevoegt dat klanten die hij spreekt, vooral behoefte hebben aan iets specifieks te kunnen. Soms valt dan ineens alles op zijn plaats en weten we wat we moeten doen.

Als ik kijk naar de directie dan hebben we vrijwel nooit gepland overleg. Hoe belangrijk het volgens de literatuur ook is. We hebben zeker wel dagelijks overleg over lopende dingen die we even met elkaar bespreken. Het doel is dan ook anders, namelijk om te beslissen over een bepaald onderwerp. En dan weer snel door. 

Misschien is het ook wel de nieuwe manier van werken. Het gaat allemaal erg snel en efficiënt. Voor de medewerkers die steeds net buiten de beslisstructuren vallen, zal het moeilijker zijn. Ik ben ook wel benieuwd of lezers het- voor mijn gevoel wat warrige- verhaal herkennen. En wellicht hoe zij invulling geven aan deze problematiek om niet teveel maar ook niet te weinig te overleggen. Laat het me vooral weten!

Bedankt voor het lezen.

Sander kamstra
Geschreven door Sander Kamstra LinkedIn profile
Sander Kamstra is directeur en één van de oprichters van Payt. Hij is ondernemer in hart en nieren. En werkt graag samen met mensen die net zo gedreven zijn als hij om succes te boeken, door de juiste prioriteiten te stellen en slimme keuzes te maken.

Share this article

Gerelateerde artikelen

Payt 10 jaar logo
Het lijkt alsof iedereen met een afzonderlijk project bezig is, maar iedereen draait als een tandwiel in een machine - Jake Eggen, Developer
Het was voor mij in het begin even wennen, zoals altijd het geval is als je bij een ander bedrijf gaat werken. Het viel mij op dat iedereen erg zelfstandig en op een eigen eilandje zat te werken. Na een paar dagen bij Payt dacht ik hier al heel anders over.
Payt 10 jaar logo
Als je op zoek bent naar een werkplek met een uitstekende werkomgeving, leermogelijkheden en fantastische collega's, dan is Payt Software zeker het overwegen waard - Ivan Malykh, Developer
De afgelopen vijf jaar heb ik het genoegen gehad om bij Payt Software te werken, een bedrijf dat mij waardevolle ervaringen en kansen heeft geboden.
Payt 10 jaar logo
De kunst is om met de standaard cloudsoftware van Payt hele speciale dingen te doen binnen sectorale vraagstukken, maar puur op basis van configuratie - Jeroen Krosse, Directeur
Ik heb het voor de zekerheid even nagezocht. Het blijkt dat ik sinds begin 2020 bij Payt werk. Dat is nog niet eens zo heel lang. Tegelijkertijd kan ik me nog amper voorstellen hoe het werkzame leven daarvoor was, zo is Payt in mijn DNA gaan zitten!
Neem contact met ons op

Heeft u interesse in onze software? Vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Screenshot van een 2 medewerkers van Payt achter een laptop

Payt NL/ BE
+31 85 0656744
info@paytsoftware.com

Vestiging Groningen
Waagstraat 4
9712 JX Groningen
Postbus 1188
9701 BD Groningen

Vestiging Regio Amsterdam
Zaandijkerweg 8
1521 AX Wormerveer

KVK: 08155915
BTW: NL817576320B01

Openingstijden
9:00 uur - 17:00 uur