Liquiditeit

De liquiditeit van uw onderneming vormt de basis voor een gezonde financiële situatie. Daarom is het ook belangrijk om het liquiditeitsbeheer te optimaliseren. Dat begint al bij het verbeteren van het debiteurenbeheer wat heel belangrijk is voor de cashflow van uw bedrijf. Hoe liquiditeit verbeteren, is dan de vraag, waarop het antwoord overigens simpel is. Om de liquiditeit te verbeteren, zijn er namelijk een zestal eenvoudige stappen te volgen. Met het toepassen van deze stappen, voorziet u in een optimaal liquiditeitsbeheer in uw bedrijf.

1. Bepaal een passende betalingstermijn

Het is als eerste belangrijk om bij het versturen van facturen een passende betalingstermijn te hanteren. De meeste bedrijven hanteren wat dat betreft een termijn van dertig dagen. Door een passende betalingstermijn vast te stellen, krijgt u meer zekerheid dat de factuur binnen deze periode wordt betaald.

2. Verstuur facturen tijdig

Waarom weken wachten met het versturen van een factuur als een opdracht is afgerond? Het is juist slim om zo snel als mogelijk een factuur te verzenden. Wacht u daar lang mee dan komt de betaling pas veel later binnen en dat heeft een negatieve invloed op de cashflow. De liquiditeit verbetert nu eenmaal als betalingen sneller op uw zakelijke rekening staan.

3. Communiceer duidelijk de betalingstermijn

Het is eveneens belangrijk om de betalingstermijn duidelijk te communiceren. Als daar onduidelijkheid over is, bestaat de kans dat de debiteur de factuur langer laat liggen. Het is dan ook aan te raden om de betalingstermijn op te nemen in de algemene voorwaarden of in de overeenkomst en deze uiteraard op de factuur te vermelden. Indien de afnemer zekerheid heeft over de betaaldatum van de factuur, is het voor de debiteur ook gemakkelijker om daar sneller naar te handelen.

4. Maak het makkelijk om te betalen

Gemak dient de mens, maar ook bedrijven en daarom is het handig om het debiteuren gemakkelijk te maken om te betalen. Dat is mogelijk door meerdere betalingsmethoden aan te bieden, waar de afnemer een keuze uit kan maken. Het is eveneens praktisch om de debiteur te voorzien in de optie van digitale betaling van de factuur. Dat draagt bij aan een snellere betaling. Payt voorziet op het gebied van betaalmethodes en digitale betaling van een factuur in vele mogelijkheden.

5. Communiceer goed over openstaande facturen

Facturen waarvan de betalingstermijn is verstreken, vereisen actie. Maakt u gebruik van Payt dan is er direct inzicht in de openstaande facturen. Bovendien voorziet de software in de mogelijkheid om na het verstrijken van de betalingstermijn automatisch herinneringen te versturen. Er is wat dat betreft rechtstreekse communicatie met de klant mogelijk en ook dat voorziet in een snellere betaling, wat uiteraard goed is voor de liquiditeitspositie.

6. Financier openstaande facturen

De liquiditeit van uw bedrijf is verder te verbeteren door openstaande facturen te financieren. Payt biedt deze optie via de partners Floryn en New10 als dochteronderneming van ABN-Amro. Er vindt dan directe betaling plaats tegen een vergoeding in de vorm van een percentage van het factuurbedrag.

Wilt u meer te weten te komen over liquiditeit? Lees hier meer over: ‘Wat is liquiditeit?’.

Sanne de Vries
Geschreven door Sanne de Vries LinkedIn profile
Sanne de Vries is verantwoordelijk voor de marketing bij Payt. Van strategisch reputatiemanagement tot social media marketing: ze gaat niets uit de weg. Ze is ambitieus en gaat graag nieuwe uitdagingen aan met een growth mindset.

Share this article