Wat is Cashflow?
In elk bedrijf komt er geld binnen en stroomt er geld uit. Cashflow is wat dat betreft de kasstroom ofwel geldstroom en een perfect instrument om de financiële positie van je bedrijf in de gaten te houden. Overigens kan cashflow zowel positief als negatief zijn. Bij een positieve kasstroom ontvangt een bedrijf bijvoorbeeld meer geld dan het uitgeeft. Een negatieve cashflow betekent dat er in de betreffende periode meer geld uitgaat dan er binnenkomt. Overigens staat de geldstroom los van het saldo van de winst- en verliesrekening, want de cashflow kan negatief zijn terwijl het bedrijf wel winst maakt.
Wat is het belang van cashflow?
Er zijn verschillende redenen waarom cashflow belangrijk is. Het is een instrument dat de geldstroom meet en dat is onder meer belangrijk voor banken. Bijvoorbeeld als het bedrijf een aanvraag voor een krediet indient. De bank krijgt door de cashflow inzicht in de terugbetalingscapaciteit van het bedrijf.
Als de inkomsten hoger uitkomen dan de kosten en de cashflow is positief, dan is een bank eerder geneigd om een krediet te verstrekken. Inzicht in de cashflow is bovendien belangrijk voor het bedrijf zelf. Wat is er aan de hand als het bedrijf winst maakt, maar de cashflow is negatief? Dit kan komen doordat er te veel facturen openstaan en niet tijdig worden opgevolgd.
Voorkom financiële problemen
Blijven de betalingen uit dan blijft de cashflow negatief en kan dat verstrekkende gevolgen hebben en in het ergste geval tot een faillissement leiden. Dit is een van de redenen waarom het ook zo belangrijk is om een goed debiteurenbeheer te voeren bij het versturen en opvolgen van facturen. Het spreekt daarom wellicht voor zich dat een positieve cashflow een gunstig teken is. De ontvangst van een betaling van een factuur draagt wat dat betreft bij aan een positieve cashflow.
Cashflow berekenen met simpele formule
De cashflow berekenen van een bedrijf is heel simpel aan de hand van een formule. Het is een eenvoudige som waarbij de gedane uitgaven afgetrokken worden van de verkregen inkomsten.
Formule cashflow: kasstroom inkomsten – kasstroomuitgaven in specifieke periode
Wat zijn de verschillende soorten cashflow?
Cashflow is in drie soorten te onderscheiden:
- Operationele activiteiten
- Investeringen
- Financieringen
Bij operationele cashflow is er sprake van inkomend geld en uitgaand geld dat betrekking heeft op de dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Koopt u goederen in en betaalt u salaris, dan valt dit onder de operationele activiteiten.
Bij investeringen geldt dat er sprake is van investeringscashflow en dit heeft betrekking op bedrijfsinvesteringen. Bijvoorbeeld uitgaven voor computers of gereedschappen, maar ook op inkomsten vanuit investeringen, zoals de verkoop van kantoormeubilair. Bij een verkoop van een investering is er sprake van een desinvestering.
De derde soort cashflow betreft de financieringscashflow en heeft betrekking op investeringsuitgaven of inkomsten waarbij derden betrokken zijn. Een simpel voorbeeld is het verstrekken van een lening aan een andere partij of aan het krijgen van een krediet van een bank.
Cashflow verbeteren met debiteurenbeheer
Indien er sprake is van een aanhoudende negatieve cashflow dan is het verstandig om het tij te keren om de onderneming niet in de financiële problemen te laten komen. Er is een eenvoudige oplossing voor beschikbaar door te kiezen voor slim debiteurenbeheer zoals Payt. Dit betekent in de praktijk dat het aan te raden is om zo vroeg mogelijk facturen aan debiteuren te versturen. Daarbij is het van belang een duidelijke betalingstermijn af te spreken en het liefst zo kort mogelijk, zoals maximaal 30 dagen.
Als de betaling na de betalingstermijn nog niet binnen is, is het aan te raden om de facturen zo snel mogelijk op te volgen. Dit draagt eveneens bij aan het verbeteren van de cashflowpositie. Bij Payt kunt u gebruik maken van geautomatiseerde opvolging. Maak het debiteuren daarbij extra gemakkelijk door de mogelijkheid te bieden de factuur rechtstreeks te voldoen, zoals via iDeal. Is er sprake van een langdurig project of levering in delen? In dat geval is het aan te raden om de factuur niet pas aan het einde te versturen, maar per periode. In het geval van wanbetaling, is het ook mogelijk om een betalingsregeling te treffen.
Optimaliseren met cashflow management software
Cashflow management software voorziet u in de mogelijkheid om in uw bedrijf een optimale grip op de geldstromen te krijgen. Heeft u bijvoorbeeld een concreet en actueel inzicht in de ingaande en uitgaande geldstromen? Het gebruikmaken van cashflow software is daar een ideale oplossing voor en biedt nog veel meer voordelen. Bijvoorbeeld om betaalprocessen op een efficiënte en snelle manier te beheren.
Cashflow verbeteren met voorraadbeheer
Slim voorraadbeheer is eveneens nog een optie om de cashflow te verbeteren. Bij grote voorraden zit er veel geld vast dat niet direct te gebruiken is. Daarom is het verstandig om slim in te kopen om tot optimalisatie van de voorraad te komen. Op deze manier verbetert de cashflow positie en is er geld vrij voor de bedrijfsvoering. Het is ook ideaal om inkopen te doen bij bijvoorbeeld een groothandel en overeen te komen pas later te betalen. De producten zijn dan al verkocht op het moment dat u moet afrekenen.
Geld in kas
Het is voor de meeste ondernemers een flinke uitdaging om altijd een goede cashflow te hebben ofwel over geld in kas te beschikken. Het is helemaal een uitdaging als het de bedoeling is om het bedrijf verder te laten groeien. Er gaan dan steeds meer facturen uit, maar wachten leveranciers al op geld. Daarom is het zo belangrijk om inzicht te hebben in de kasstroom en de cashflow te optimaliseren. Het goed bijhouden van een kasboek is daarom aan te raden.