Debiteurenbeheerder
Een debiteurenbeheerder is een persoon die werkzaamheden uitvoert die betrekking hebben op het beheer van debiteuren. In de praktijk komt het erop neer dat een debiteurenbeheerder zich richt op de betaling van de facturen door debiteuren met controle op het nakomen van de betalingsverplichting.
Welke werkzaamheden voert een debiteurenbeheerder uit?
Een debiteurenbeheerder regelt alles rondom het debiteurenbeheer proces: stelt facturen op, verwerkt deze in de boekhouding en verstuurt ze naar de betreffende debiteuren. Daarnaast is het een taak om erop toe te zien dat debiteuren de facturen tijdig betalen. Indien dat niet het geval is, behoort het tot de werkzaamheden om het stappenplan bij onbetaalde facturen te volgen en een herinnering te sturen of contact op te nemen. In dat kader zijn er verschillende werkzaamheden uit te voeren. Bijvoorbeeld telefonisch contact opnemen met de debiteur om navraag te doen en eventueel een betalingsregeling te treffen en deze in de administratie opnemen. Blijft de betaling na een factuurherinnering uit dan verstuurt een debiteurenbeheerder een aanmaning. Ook kan het zo zijn dat er een betalingsgeschil is en dat er daarvoor een oplossing gevonden moet worden.
Competenties van een debiteurenbeheerder
Debiteurenbeheer is werk waarbij het belangrijk is om nauwkeurig en accuraat taken uit te voeren. Analytisch vermogen is belangrijk om situaties snel in te schatten. Het is tevens van belang om in contact met debiteuren over communicatieve vaardigheden te beschikken. Daadkracht is een belangrijke eigenschap, omdat efficiënt en goed debiteurenbeheer van groot belang is voor de financiële situatie van het bedrijf. Een debiteurenbeheerder dient dan ook snel tot actie over te gaan bij het verstrijken van een betalingstermijn of wanneer er sprake is van een dispuut. Overtuigingskracht komt van pas om in gesprek met debiteuren het belang van een directe betaling in te laten zien.
- Nauwkeurig en accuraat werken
- Communicatieve vaardigheden
- Daadkracht en overtuigingskracht
- Analytische vaardigheden
Geen afdeling debiteuren?
Wilt u uw debiteurenbeheer verbeteren? Niet elk bedrijf heeft een debiteurenbeheerder in dienst, maar debiteurenbeheer is in meerdere opzichten wel van groot belang. Bijvoorbeeld om de cashflow te optimaliseren en meer werkkapitaal beschikbaar te hebben. Er is echter een oplossing die als uitstekend alternatief dient voor een debiteurenbeheerder: het debiteurenbeheer uitbesteden aan de software van Payt. De software van Payt vangt dit namelijk op door ervoor te zorgen dat betalingen van debiteuren zo snel mogelijk binnenkomen. De software voor debiteurenbeheer voorziet bovendien in een actueel overzicht van debiteuren en openstaande facturen. Door de efficiënte software betalen debiteuren sneller, waarbij de klantrelatie goed blijft en het debiteurenrisico vermindert. Meer weten over debiteurenbeheer? Lees hier alles over debiteurenbeheer.